Успјешна сарадња СИПА-е и шведске полиције

У службеним просторијама Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јуче је (26.3.2015. године) одржан службени састанак припадника СИПА-е и представника шведске полиције са којима је остварена блиска сарадња приликом реализације оперативне акције кодног назива „Бенелукс“.

Подсјећамо, у оквиру међународне полицијске акције „Бенелукс“, полицијски службеници СИПА-е слободе су лишили пет лица, међу којима је и држављанин Шведске, те пронашли импровизовану  есклозивну направу која је требала бити испоручена у Шведску. Три лица лишена су слободе у пограничном простору и спријечена да импровизовану експлозивну направу превезу преко граничног приелаза у путничком моторном возилу, у којем је направа и пронађена.

На јучерашњем састанку представници шведске полиције изразили су захвалност на професионалном односу припадника СИПА-е приликом рада на овом предмету, благовременој размјени података, те ефикасној и брзој реакцији. Благовремена и ефикасна реакција СИПА-е резултирала је лишењем слободе осумњичених лица и спречавањем испоруке експозивне направе на простор ЕУ, чија је крајња дестинација требала бити  Шведска.

Договорено је да ће сарадња бити настављена и у наредном периоду.