У оперативној акцији „Џокер“ СИПА лишила слободе пет лица због организованог криминала

Поступајући по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), данас су, 25.3.2014. године, у оперативној акцији „Џокер“, слободе лишили пет лица због организованог криминала.

Слободе су лишена лица иницијала А.С., А.С., Џ.Ш., Д.Т. и И.М. због постојања основа сумње да су починила кривично дјело организовани криминал, у вези са кривичним дјелима царинска превара, кријумчарење, пореска утаја или превара, примање дара или других облика користи, давање дара или других облика користи, противзаконито посредовање, злоупотреба положаја или овлаштења и др.

Чланови организоване криминалне групе сумњиче се да су, дјелујући у периоду од 2012. до 2014. године, приликом контејнерског увоза текстилне и друге робе из НР Кине у БиХ извршили више кривичних дјела у вези са царинским и пореским утајама, чиме је буџет БиХ оштећен у износу од више стотина хиљада КМ.

У току су претреси објеката на укупно девет локација на подручју Сарајева, И. Сарајева и Челинца, с циљем проналажења предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Наведене активности реализоване су у сарадњи са припадницима Управе за индиректно опорезивање БиХ, Граничне полиције БиХ, МУП-а Кантона Сарајево и МУП-а РС.

Лица лишена слободе биће приведена у службене просторије
Државне агенције за истраге и заштиту, гдје ће се над њима извршити криминалистичка обрада, након чега ће у законском року, уз извјештај о почињеном кривичном дјелу и извршиоцима, бити предата на даље поступање Тужилаштву БиХ.