У оперативној акцији „Роад“ СИПА лишила слободе шест лица због кријумчарења миграната

Поступајући по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), данас су, 27.2.2014. године, у оперативној акцији „Роад“, на подручју Тузланског кантона слободе лишили шест лица због кријумчарења миграната, док се за два лица још увијек трага.

Слободе су лишена лица иницијала Е.М. (1977), Е.М. (1992), Н.С. (1969), З.О. (1969), С.М. (1989) и Д.Ж. (1975) због постојања основа сумње да су починила кривично дјело из члана 250. КЗ БиХ „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелом из члана 189а. Закона о измјенама и допунама КЗ БиХ „Организовање групе или удружења за чињење кривичних дјела трговине људима и кријумчарења миграната“ и кривичним дјелом из члана 189. КЗ БиХ „Кријумчарење лица“.

Наведена лица сумњиче се да су у периоду од септембра до новембра 2012. године из Босне и Херцеговине у СР Њемачку илегално превела најмање 11 држављана Турске, за шта су прибавили противправну имовинску корист у износу од око 20.000 еура.

У акцији су претресени објекти на укупно 11 локација на подручју Тузланског кантона и Пелагићева, с циљем проналажења предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку. Приликом претреса пронађен је и привремено одузет већи број мобилних телефона, СИМ картице, разне евиденције, биљешке, потврде о слању новца и други предмети.

Наведене активности реализоване су уз асистирање припадника МУП-а Тузланског кантона и МУП-а РС.

Лица лишена слободе приведена су у службене просторије Државне агенције за истраге и заштиту Регионалне канцеларије Тузла, гдје се над њима врши криминалистичка обрада, након чега ће се, сходно упутствима надлежног тужиоца, одлучити о њиховом даљем статусу.