У оперативној акцији „Пелегрино“ СИПА лишила слободе пет лица због корупције

Поступајући по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), данас су, 26.2.2014. године, у оперативној акцији „Пелегрино“ на подручју Мостара, Читлука и Широког Бријега слободе лишили укупно пет лица због корупције.

Слободе су лишена лица иницијала Б.К. (1978), Ј.К. (1980), В.П. (1987), А.М. (1989) и страни држављанин Л.Ц. (1969) због постојања основа сумње да су починили кривично дјело из члана 250. КЗ БиХ „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелом из члана 220. КЗ БиХ „Злоупотреба положаја или овлаштења“, кривичним дјелом из члана 217. КЗ БиХ „Примање дара и других облика користи“ и кривичним дјелом из члана 295. КЗ ФБиХ „Изнуда“. Међу лицима лишеним слободе су и одговорна лица у институцијама БиХ, и то два припадника Службе за послове са странцима БиХ.

У току су претреси објеката на укупно девет локација на подручју Мостара, Читлука, Међугорја и Широког Бријега, међу којима су и службене просторије ТЦ Службе за послове са странцима у Мостару, с циљем проналажења предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Наведене активности реализоване су у сарадањи са припадницима Службе за послове са странцима БиХ, те уз асистирање припадника МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона и МУП-а Западно-херцеговачког кантона.

Лица лишена слободе биће приведена у службене просторије Државне агенције за истраге и заштиту, гдје ће над њима бити извршена криминалистичка обрада, након чега ће у законском року, уз извјештај о почињеном кривичном дјелу и извршиоцима, бити предата на даље поступање Тужилаштву БиХ.