У наставку оперативне акције „Кодекс“ СИПА слободе лишила једно лице

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), су јуче (13.02.2024. године) у наставку оперативне акције „Кодекс“ на подручју Сарајева и Источног Сарајева реализовали претресе станова и других просторија и покретних ствари на шест локацији, којом приликом су откривени и привремено одузети предмети који могу послужити као доказ у кривичном поступку.

Слободе је лишено једно лице због постојања основа сумње да је починило кривично дјело „Лажно представљање“ прописано Кривичним законом Федерације Босне и Херцеговине као и кривично дјело из члана 29. Закона о равноправности полова Босне и Херцеговине.

Лице лишено слободе је спроведено у просторије СИПА-е ради криминалистичке обраде и испитивања у својству осумњиченог, након чега ће у законском року бити предато у даљу надлежност Тужилаштва Босне и Херцеговине.

Претреси су реализовани на основу налога Суда Босне и Херцеговина и под надзором Тужилаштва Босне и Херцеговине а у сарадњи са полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Федералне управе полиције.

Активности у предмету „Кодекс“ су проведене против суспендованог предсједника Суда Босне и Херцеговине и бившег директора Обавјештајно безбједносне агенције, а у оквиру проширења истраге на више догађаја са сумњом на коруптивне акивности као и друге незаконитости.