У наставку акције „Дамаск“ СИПА лишила слободе шест лица која се доводе у везу са тероризмом

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), у оквиру наставка акције кодног назива „Дамаск“, синоћ и јутрос слободе су лишили укупно шест лица и претресли објекте на шест локација на подручју Сарајева, Маглаја, Бужима и Велике Кладуше, с циљем приналаска и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку.

На подручју Сарајева синоћ су (17.02.2015. године) слободе лишена лица иницијала М.К. (1996), Н.Х. (1986) и Е.Т. ( 1964), док су јутрос (18.2.2015. године) на подручју Маглаја и Бужима слободе лишена лица иницијала А.И. (1992), Х.Е.(1981) и Р.И. (1953).

Лица лишена слободе сумњиче се да су починилa кривична дјела финансирање терористичких активности, јавно подстицање на терористичке активности, врбовање ради терористичких активности, организoвање терористичке групе, а све у вези са кривичним дјелом тероризам, те кривично дјело противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама.

Након утврђивања потребних чињеница и потврђивања основа сумње, на приједлог Државне агенције за истраге и заштиту, Суд БиХ и Тужилaштво БиХ издали су наредбе за претресе и лишења слободе која су реализована. Приликом рада на овом предмету, остварена је блиска сарадња између СИПА-е и Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, док је приликом реализације посљедњих активности сарадња остварена и са припадницима Граничне полиције БиХ.

Лица лишена слободе приведена су у службене просторије СИПА-е, гдје ће се над њима извршити криминалистичка обрада, након чега ће се, сходно упутствима поступајућег тужиоца, одлучити о њиховом даљем статусу.