У акцији „Зенит“ припадници СИПА-е лишили слободе шест лица због неовлаштене трговине дрогом

У здруженој оперативној акцији кодног назива „Зенит“, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) и припадници МУП-а Зеничко-добојског кантона (ЗДК), данас су, 19.12.2013. године, поступајући по наредбама Тужилаштва БиХ и Суда БиХ, извршили претресе објеката на осам локација на подручју Зеничко-добојског кантона, те слободе лишили шест лица.

Слободе су лишена лица иницијала И.Г., Е.Г., А.С., С.Б., Ј.И., и Е.Ш. због постојања основа сумње да су починила кривично дјело из члана 250. КЗ БиХ „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелом из члана 195. КЗ БиХ „Неовлаштени промет опојним дрогама“ .

У претресима је пронађено и привремено изузето око 600 грама прашкасте материје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу спид и смјеше за миксање дроге, мања количина опојне дроге сканк, четири прецизне дигиталне ваге, два пиштоља са шест оквирова, 91 комад пиштољске муниције, више мобилних телефона и СИМ картица и други предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Акција „Зенит“ наставак је синхронизоване оперативне акције сузбијања међународне трговине опојном дрогом, у оквиру које су у претходном периоду полицијски органи Републике Хрватске заплијенили 3,2 кг опојне дроге спид и 7 кг смјеше за миксање наведене дроге која је кријумчарена из Краљевине Холандије према БиХ, док су надлежни органи Аустрије заплијенили око 300 грама опојне дроге сканк, која је кријумчарена са подручја БиХ у Аустрију. За кријумчарење ове дроге сумњиче се лица лишена слободе у оквиру данашњих активности СИПА-е и МУП-а ЗДК.

Лица лишена слободе приведена су у службене просторије Државне агенције за истраге и заштиту, гдје ће над њима бити извршена криминалистичка обрада, након чега ће у законском року, уз извјештај о почињеном кривичном дјелу и извршиоцима, бити предата на даље поступање Тужилаштву БиХ.