У акцији „Тешањ“ СИПА пронашла велику количину наоружања

Поступајући по наредби Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), уз асистенцију припадника Оружаних снага БиХ, у оквиру акције кодног назива „Тешањ“, започели су прекјучер, 8.7.2013. године, претресање земљишта на локалитету села Калошевићи, општина Тешањ, приликом чега су пронашли већу количину оружја и експлозивних средстава противоклопне намјене.
У оквиру наведених активности до сада је пронађено и ископано 588 кумулативних пројектила за ручни ракетни бацач - РПГ, као и 589 барутних пуњења за пројектиле. Поред наведеног, пронађено је и 60 пројектила 84 мм за бестрзајни топ, а по мишљену релевантног стручњака за наведену област ради се о пројектилима иранског и шведског поријекла.
Према расположивим обавјештајним подацима оружје је на поменути локалитет плански и организовано скривено 2002. године по наређењу лица која су обављала одређене функције у локалној власти. Оружје након рата није предато у акцији „Жетва“, нити међународним снагама за провођење мира у БиХ.

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту настављају активности на овом предмету у складу са својим надлежностима, с циљем откривања свих одговорних лица и документованја њихових незаконитих радњи, а сходно Акционом плану и Стратегији за превенцију и борбу против тероризма.
Приликом проведених активности остварена је изузетна сарадња са припадницима Оружаних снага БиХ, а СИПА се захваљује на асистенцији и МУП-у ЗДК, те припадницима ФБИ-ја и НАТО-а у БиХ на пруженој подршци.
Снимак пронађеног наоружања погледајте овдје, a фотографије овдје.