У акцији „Сунце“ лишено слободе пет чланова злочиначке организације

  

У здруженој полицијској акцији кодног назива „Сунце“, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), у сарадњи са припадницима МУП-а Кантона 10 и припадницима МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК), у раним јутарњим сатима (18.8.2014. године) на подручју Мостара лишили су слободе пет лица.

Слободе су лишена лица иницијала А.К., Ш.П., В.С., С.С. и Д.С. због постојања основа сумње да су као чланови злочиначке организације починили кривично дјело тешка крађа. Наведена лица сумњиче се да су извршила више пљачки на ширем подручју Херцеговине.

Нека од лица лишених слободе у овој акцији третирана су у оквиру предмета кодног назива „Лутка“ и под мјерама су Суда БиХ, а одређени број осумњичених лица је у бјекству.

У оквиру ове акције данас је заплијењена већа количина (камион) цигарета које су отуђене у јутарњим сатима на подручју Мостара, а у току су увиђајне радње на мјесту проналаска. Претреси објеката на више локација још увијек трају, с циљем проналажења и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Наведене активности спроводе се по наредбама Кантоналног суда у Мостару и Кантоналног тужилаштва ХНК, у координацији са Тужилаштвом БиХ.

Лица лишена слободе приведена су у службене просторије МУП-а ХНК у Мостару, гдје ће се над њима извршити криминалистичка обрада, након чега ће, у законском року, бити предата надлежном тужилаштву на даље поступање.

Активности на овом предмету се настављају, а о коначним резултатима јавност ће бити накнадно информисана.