У акцији „Оскар“ СИПА лишила слободе осам лица због неовлаштене трговине дрогом

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) започели су јутрос (11.12.2014. године) акцију кодног назива „Оскар“ која се изводи на подручју Сарајева, Зворника и Бихаћа. У акцији је слободе лишено осам лица иницијала А.Л. (1957), М.Н. (1963), Х.М. (1961), Н.П. (1976), В.М. (1950), Е.И. (1979), А.Е. (1963) и Р.Б. (1968) због постојања основа сумње да су починили кривично дјело организовани криминал, у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет опојним дрогама.

Претресени су објекти на десет локација, приликом чега је пронађено и привремено одузето најмање 1050 грама прашкасте материје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу „хероин“ и око 800 грама смјесе за миксање наркотичког средства, прецизна дигитална вага, прибор за мијешање и паковање наркотичких средстава, те други предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку.
 

Лица лишена слободе сумњиче са да су као припадници организоване криминалне групе континуирано у периоду од јуна до децембра 2014. године вршили неовлаштени промет опојне дроге „хероин“ и „сканк“ са подручја Македоније, Црне Горе и Косова на подручје БиХ и даље ради прибављања противправне имовинске користи. У наведеном периоду у три наврата заплијењено је укупно 1200 грама опојне дроге „хероин“ и 500 гама опојне дроге „сканк“ на подручју БиХ и Републике Србије, те слободе лишено пет лица, припадника организоване криминалне групе.

Полицијски службеници СИПА-е, у сарадњи са припадницима Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ (ОБА), МУП-а Републике Србије и МУП-а Тузланског кантона, спровели су вишемјесечну сложену криминалистичку истрагу која је резултирала утврђивањем чињеница и прикупљањем доказа о криминалним активностима осумњичених лица. Посебно истичемо изузетну сарадњу и заједнички наступ СИПА-е и ОБА-е БиХ у овом предмету.

Након утврђивања потребних чињеница и потврђивања основа сумње, на приједлог Државне агенције за истраге и заштиту, Суд БиХ и Тужилаштво БиХ издали су наредбе за претресе и лишења слободе који се данас реализују.

Лица лишена слободе приведена су у службене просторије СИПА-е гдје се над њима врши криминалистичка обрада, након чега ће, уз извјештај о почињеном кривичном дјелу и извршиоцима, бити предата Тужилаштву БиХ на даље поступање.