У акцији „Маркер 4“ СИПА лишила слободе пет лица због организованог криминала

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јуче су (11.2.2015. године) у оперативној акцији „Маркер 4“ слободе лишили пет лица и претресли објекте на седам локација на подручју Модриче, Шамца, Добоја и Костајнице. Наведене активности реализоване су по наредбама Окружног суда Бања Лука и Специјалног тужилаштва Р. Српске, у сарадњи са полицијским службеницима МУП-а Р. Српске.

Слободе су лишена лица иницијала М.Г. (1968), Д.М.(1980), Б.Ђ. (1963), Д.О. (1967) и Ж.Ђ. (1973) због постојања основа сумње да су починила кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелом неовлаштена производња и промет опојних дрога и кривичним дјелом недозвољена производња и промет оружја и експлозивних материја. Приликом рада на овом предмету до сада су привремено одузета четири килограма зељасте биљне материје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу „марихуана“, 16 килограма експлозива (војни и пластични), више врста експлозивних средстава, већи број муниције различитог калибра, 12 детонаторских каписли, двије аутоматске пушке, једна полуаутоматска пушка, осам ловачких пушака, четири пиштоља и други предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Полицијски службеници СИПА-е, у сарадњи са Специјалним тужилаштвом Р. Српске, спровели су вишемјесечну сложену криминалистичку истрагу која је резултирала утврђивањем чињеница и прикупљањем доказа о криминалним активностима осумњичених лица.

Лица лишена слободе приведена су синоћ у службене просторије СИПА-е у Регионалну канцеларију Бања Лука, гдје се над њима врши криминалистичка обрада, након чега ће бити предата Специјалном тужилаштву Р. Српске  на даље поступање.