У акцији „Брава II“ слободе лишено пет лица због злоупотребе службеног положаја

  

Поступајући по наредбама Кантоналног суда у Тузли и Кантоналног тужилаштва Тузланског кантона, припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), у акцији кодног назива „Брава II“, данас су, 16.4.2014. године, на подручју Тузланског кантона, слободе лишили пет лица због злоупотребе службеног положаја.

Слободе су лишена лица иницијала Х.Х., Р.М., Н.С., Ф.Б. и А.С. због постојања основа сумње да су починили кривично дјело из члана 383. КЗ ФБиХ „Злоупотреба положаја или овлаштења“, у вези са незаконитостима приликом запошљавања више лица у Казнено-поправном заводу (КПЗ) Тузла и пословањем одређених организационих јединица. Међу лишеним слободе су и лица која су обављала или обављају високе функције у КПЗ Тузла.

У данашњој акцији претресени су објекти на више локација на подручју Тузланског кантона и просторије Казнено-поправног завода Тузла. У претресима је пронађено и привремено одузето више мобилних телефона и СИМ картица, већа количина новца у различитим валутама, лаптопи, уређаји за похрану података (УСБ), једно луксузно путничко моторно возило, ватрено оружје, већа количина пословне документације и други предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Лица лишена слободе приведена су у службене просторије Државне агенције за истраге и заштиту у РК Тузла гдје се над њима врши криминалистичка обрада, након чега ће бити предатa Кантоналном тужилаштву Тузланског кантона на даље поступање.