Свечано отварање просторије за обављање разговора са малољетним жртвама трговине људима

У просторијама Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у Источном Сарајеву, данас је, 12.9.2013. године, уприличено свечано отварањe сале за обављање разговора са малољетним жртвама трговине људима и других облика насиља. Сала је опремљена у оквиру пројекта Владе Републике Француске намијењеног побољшању капацитета за борбу против трговине људима. Свечаном отварању присуствовао је и амбасадор Републике Француске у БиХ Њ.Е. Роланд Жиле (Roland Gilles).

Министарство вањских послова Републике Француске, преко регионалног техничког савјетника надлежног за борбу против трговине људима у Југоисточној Европи, финансирало је изградњу сале за обављање разговора са малољетним жртвама и опремање сале (намјештај, опрема за аудио и видео биљежење разговора, полицијско двосмјерно стакло и др.).

Након стављања у функцију сале, Одјел за унутрашњу безбједност Амбасаде Републике Француске, у оквиру истог пројекта, организовао је обуку намијењену полицијским службеницима и представницима невладиних организација, што ће омогућити оптималну искориштеност средстава и рационално кориштење сале свим актерима у БиХ који се баве проблематиком трговине људима.

Ова акција помоћи и сарадње, реализована захваљујући ангажовању регионалног техничког савјетника, дио је глобалне политике Републике Француске у овом региону, у вези са борбом против трговине људима.

Амбасадор Жиле рекао је да ће наставити да прати СИПА-у у њеним напорима у борби против свих видова криминала, истичући да криминал не познаје границе, те да је циљ јачање заједничког европског простора у борби против криминала. Он је, такође, рекао да ће се одлична сарадња са СИПА-ом интензивно наставити и кроз организовање тематских семинара за њене истражитеље.

Директор СИПА-е Горан Зубац изразио је посебно задовољство поводом данашњег догађаја и уручио рељефни амблем Државне агенције за истраге и заштиту и захвалницу Амбасадору Републике Француске на подршци у јачању капацитета СИПА-е.

Упркос напорима свих надлежних органа, трговина људима је још увијек присутна у нашој земљи, а најчешћи облици су радна експлоатација - просјачење и проституција. Босна и Херцеговина, земља поријекла, транзита и одредишта за жртве трговине људима, наставља борбу против овог облика криминала, а успостављање ове сале допринијеће побољшању система помоћи жртвама трговине људима.

Фотографије можете погледати овдје.