Велс, Велика Британија

Специјалци СИПА-е међу 126 екипа освојили бронзану медаљу на престижној вјежби „Камбријска патрола“

На позив команданта 160. бригаде Оружаних снага Уједињеног Краљевства, осам полицијских службеника Јединице за специјалну подршку СИПА-е учествовали су на вјежби „Камбријска патрола“, која је, у периоду од 18.10. до 20.10.2015. године, одржана у Велсу у Великој Британији.

На вјежби је учествовало 126 екипа, од којих 21 међународна. Полицијски службеници СИПА-е, у организацији Британске амбасаде у БиХ,  провели су три седмице у 1 Краљевској ирској регименти, гдје су се заједно са официрима и војницима батаљона 1 Краљевске ирске регименте припремали за овај догађај. 

Вјежба „Камбријска патрола“ најзахтјевнија је и најизазовнија вјежба коју Оружане снаге Уједињеног Краљевства организују сваке године још од 1956. године. Проведена је на захтјевном терену на подручју Црних планина, а акценат је на тестирању психичких особина у аспектима тимског рада, планирања, лидерских вјештина, навигације и извиђања.

Први пут од 1956. године екипа из регије Западног Балкана учествовала је на овој вјежби, те су први пут припадници једне полицијске јединице успјели завршити марш дужине 100 километара преко Црних планина и освојити бронзану медаљу.

Помоћник команданта Јединице за специјалну подршку СИПА-е Јовица Миросављeвић посјетио је 160. бригаду Оружаних снага Уједињеног Краљевства и присуствовао вјежби као подршка екипи СИПА-е. Приликом посјете потпуковник Грахам Шенон, командант 1 Краљевске ирске регименте, уручио му је плакету Регименте, а екипа СИПА-е позвана је да и наредне године учествује на овом догађају.

Репортажу о вјежби можете погледати овдје.