СИПА: У току претреси објеката на седам локација због неовлаштеног промета оружјем

  

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), у сарадњи са припадницима МУП-а Унско-санског кантона, данас, 2.6.2014. године, у оквиру предмета кодног назива „Мец“, претресају објекте на седам локација на подручју општина Бужим, Велика Кладуша и Цазин. Активности се спроводе по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, а по замолници за пружање међународне правне помоћи Вишег суда у Нансију, Р. Француска.

Претреси се врше ради документовања кривичног дјела неовлаштени промет оружјем и војном опремом, те производима двојне употребе, које је на територији БиХ, Њемачке и Француске починила организована криминална група.

У септембру 2012. године Француска полиција заплијенила је одређену количину аутоматског наоружања и муниције, које је у скривеним претинцима путничког моторног возила прокријумчарено из БиХ у Француску, те слободе лишила два бх. држављана.

У оквиру данашње акције, у службеним просторијама МУП-а Унско-санског кантона биће саслушано више лица која се доводе у везу са извршењем наведеног кривичног дјела, након чега ће се, сходно одлуци надлежног тужиоца Тужилаштва БиХ, одлучити о њиховом даљем статусу.