СИПА: У току претреси објеката на пет локација због неовлаштеног промета оружјем

У оквиру предмета кодног назива „Пинк“, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас (23.6.2014. године) претресају објекте на пет локација на подручју општина Бања Лука, Лакташи и Приједор. Активности се спроводе по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, а по замолници за пружање међународне правне помоћи Вишег суда у Паризу.

Претреси се врше ради документовања кривичног дјела организовани криминал у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет оружјем и војном опремом, те производима двојне употребе, које је на територији БиХ и Француске починила организована криминална група.

У априлу 2013. године Француска полиција заплијенила је веће количине аутоматских пушака, пиштоља и муниције, које је у скривеним претинцима путничког моторног возила прокријумчарено из БиХ у Француску, те слободе лишила пет бх. држављана.

У оквиру данашње акције, у службеним просторијама СИПА-е биће саслушано више лица која се доводе у везу са извршењем наведеног кривичног дјела, након чега ће се, сходно одлуци надлежног тужиоца Тужилаштва БиХ, одлучити о њиховом даљем статусу.