Сарадња са МУП-ом Републике Хрватске

СИПА у акцији „Арт“ лишила слободе три лица због кривотворења исправа

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) рано јутрос су (22.9.2015. године), у оквиру здружене акције кодног назива „Арт“, слободе лишили три лица и претресли објекте на шест локација на подручју Орашја и Шамца. Наведене активности реализоване су по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ.

Акција „Арт“ спроводи се координирано са МУП-ом Републике Хрватске,  на чијем подручју се, такође, претресају објекти и лишава слободе више осумњичених лица. Акција је резултат вишемјесечне истраге која је спроведена у БиХ и Хрватској, с циљем прикупљања доказа и документовања незаконитих активности осумњичених лица.

На подручју БиХ слободе су лишена лица иницијала Ј.П. , М.М. и Ж.Ј. због постојања основа сумње да су починили кривично дјело из члана 249. КЗ БиХ „Удруживање ради чињења кривичних дјела“ у вези са кривичним дјелом из члана 373. КЗ ФБиХ „Кривотворење исправе“. Наведена лица сумњиче се да су у периоду од 2013. до 2015. године, на подручју БиХ и Републике Хрватске, израђивала и продавала разне кривотворене исправе, и то: пасоше, личне карте, возачке дозволе, као и полицијске значке и службене легитимације полицијских агенција, обавјештајних служби и војно-безбједносних служби Босне и Херцеговине, Републике Хрватске и других држава региона. Такође су израђивала и продавала разне дипломе, увјерења, свједочанства и друге исправе.

Лица лишена слободе биће приведена у службене просторије СИПА-е, гдје ће се над њима извршити криминалистичка обрада, након чега ће, уз извјештај о постојању основа сумње о почињеном кривичном дјелу и починиоцима, бити предата Тужилаштву БиХ на даље поступање.

Током претреса, полицијски службеници СИПА-е пронашли су и привремено одузели више полицијских и војних значки и службених легитимација, путне и друге исправе за које се сумња да су кривотворене, као и друге предмете који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Такође, у наставку активности на подручју Републике Србије слободе је лишено једно лице, а  претресају се објекти на више локација с циљем проналажења и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку. 

Приликом рада на овом предмету остварена је блиска сарадња са припадницима МУП-а Републике Хрватске, као и са МУП-ом Републике Србије, приликом чега су свакодневно размјењиване информације, што је допринијело регионалној борби против криминала.