СИПА: Суспендован начелник Одјељења за заштиту свједока

Тужилаштво Босне и Херцеговине доставило је Државној агенцији за истраге и заштиту (СИПА) Наредбу о спровођењу истраге против полицијског службеника СИПА-е В.А., начелника Одјељења за заштиту свједока, због постојања основа сумње о почињеном кривичном дјелу из члана 220. став (1) Кривичног закона БиХ ”Злоупотреба положаја и овлаштења”, а у вези са чланом 26. истог закона, у предмету Интерни оглас за унапређење у Државној агенцији за истраге и заштиту од 7.10.2011. године.

Из предметне наредбе произилази правни основ који налаже Одјељењу за унутрашњу контролу СИПА-е да својим захтјевом иницира покретање дисциплинског поступка пред Дисциплинском комисијом за покретање и вођење дисциплинског поступка против полицијских службеника.

Поступајући по захтјеву Одјељења за унутрашњу контролу, Дисциплинска комисија покренула је дисциплински поступак против полицијског службеника В.А. због постојања основа сумње да је починио тежу повреду службене дужности ”Понашање које нарушава углед полицијског органа” из члана 105. став (1) тачка 9) Закона о полицијским службеницима Босне и Херцеговине, односно члана 5. став (1) тачка 9) Правилника о дисциплинској одговорности полицијских службеника Босне и Херцеговине.

Узимајући у обзир природу повреде службене дужности, односно кривично дјело које се именованом ставља на терет и околности под којима је кривично дјело учињено, као и позицију коју именовани обавља, у складу са чланом 114. став (3), а у вези са чл. 112. и 113. Закона о полицијским службеницима БиХ, директор Државне агенције за истраге и заштиту донио је 3.6.2014. године Рјешење којим се полицијски службеник В.А. привремено суспендује из Агенције, почев од 3.6.2014. године до окончања кривичне истраге или до окончања кривичног поступка.