СИПА реализовала оперативну акцију „Нетворк“

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су (21.10.2020 године), по наредбама Кантоналног суда у Сарајеву и Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево, реализовали оперативну акцију кодног назива „Нетворк“ која је започета 20.10.2020. године.

Приликом реализације оперативне акције полицијски службеници СИПА-е су 20.10.2020. године извршили претресе на четири локације у Кантону Сарајево и лишили слободе једно лице због постојања основа сумње да је починило кривичнo дјелo из члана 272. Кривичног закона Федерације Босне и Херцеговине „Прање новца“ и из члана 383. истог закона „Злоупотреба положаја или овлаштења“. Приликом претреса откривена је и привремено одузета већа количина пословне документације која ће послужити као доказ у даљем кривичном поступку, док је лице лишено слободе, након криминалистичке обраде, 21.10.2020. године предато у даљу надлежност Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево. Постоје основи сумње да је осумњичено лице почињењем наведених кривичних дјела, односно предузимањем активности које су се односиле на прикупљање и утрошак новчаних средстава у сврху лијечења, односно трансплантације органа пацијената из БиХ у иностранству, стекло противправну имовинску корист у износу од најмање 625.427,20 КМ.

У наставку оперативне акције, полицијски службеници СИПА-е данас су (21.10.2020. године) на Међународном аеродрому Сарајево лишили слободе једно лице због постојања основа сумње да је починило кривично дјело из члана 383. Кривичног закона Федерације Босне и Херцеговине „Злоупотреба положаја или овлаштења“, у вези са кривичним дјелом из члана 31. истог закона „Саизвршилаштво“. Наведено лице тренутно се налази у просторијама СИПА и над њим је у току криминалистичка обрада, након чега ће у законском року бити предато у даљу надлежност Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево.