СИПА претресла објекте у Травнику и Дервенти због недозвољеног кориштења ауторских права

  

Поступајући по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јуче су (3.6.2014. године) претресли два пословна објекта у Травнику и Дервенти због постојања основа сумње на почињење кривичног дјела недозвољено кориштење ауторских права. Наведене активности проведене су у оквиру предмета кодног назива „Хербар“, у сарадњи са припадницима МУП-а Средњобосанског кантона и МУП-а Републике Српске.

Претреси пословних просторија извршени су због сумње да су се у наведеним објектима, без одобрења аутора или другог носиоца ауторског права или лица које је овлаштено дати одобрење, штампали и стављали у промет одређени хербари без потписаног ауторског уговора. У претресу је пронађена и привремено одузета већа количина пословне документације и 97 спорних хербара.

СИПА ће Суду БиХ и Тужилаштву БиХ у најкраћем року доставити извјештај о реализацији наредбе Суда БиХ, а против одговорних лица Тужилаштву БиХ у претходном периоду поднесен је извјештај о почињеном кривичном дјелу и извршиоцу.