СИПА претресла два објекта на подручју Тузле због недозвољеног кориштења ауторских права

Поступајући по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), у оквиру предмета кодног назива „Дјечија књига“, 29.4. и 30.4. 2014. године, претресли су објекте на двије локације на подручју Тузле због постојања основа сумње на почињење кривичног дјела из члана 243. КЗ БиХ „Недозвољено кориштење ауторских права“.

У акцији је претресен један пословни објекат - књижара и складишни простор који користи исто правно лице. Приликом претреса пронађене су и привремено изузете 1693 књиге различитих аутора, које су без одобрења аутора или другог носиоца ауторског права штампане и дистрибуиране на подручју БиХ, већи број ауторских и преводилачких уговора, те различита финансијска документација (картице промета, фактуре и др.).

СИПА ће Суду БиХ и Тужилаштву БиХ у најкраћем року доставити извјештај о реализацији наредбе Суда БиХ, а против одговорног лица, власника пословног објекта, Тужилаштву БиХ у претходном периоду поднесен је извјештај о почињеном кривичном дјелу и извршиоцу.