СИПА поднијела Тужилаштву БиХ извјештај против два лица због кривотворења новца

Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) поднијела је у уторак (19.8.2014. године) Тужилаштву БиХ извјештај о почињеном кривичном дјелу и извршиоцима против два лица иницијала Н.Б. и С.Б. због постојања основа сумње да су починила кривично дјело кривотворење новца и кривотворење исправе.

Полицијски службеници СИПА-е, у сарадњи са полицијским службеницима Граничне полиције БиХ, 18.8.2014. године лишили су слободе Н.Б. и С.Б. на Граничном прелазу Рача, а приликом претреса путничког моторног возила које су користили пронађено је 19.900 америчких долара у апоенима од 100 долара, те 100 америчких долара код Н.Б., за које се основано сумња да су кривотворени.

На основу усмене наредбе поступајућег тужиоца Тужилаштва БиХ, полицијски службеници СИПА-е започели су рад на овом предмету крајем јула ове године. Будући да је уочена масовнија појава стављања у промет кривотворених новчаница америчких долара у поштама и мјењачницама у више градова у БиХ, СИПА је предузела потребне мјере и радње из своје надлежности за утврђивање чињеница у вези са овом појавом, те координирала активности са другим полицијским агенцијама у БиХ и региону ради документовања кривичног дјела кривотворење новца и откривања извршилаца.

Полицијски службеници СИПА-е, у сарадњи са полицијским службеницима МУП-а Републике Српске, у кратком року су утврдили идентитет осумњичених лица. У сарадњи са службеницима одређених пословница „ЈП БХ ПОШТА“ извршено је препознавање осумњичених лица на основу предочених фотографија. Такође је утврђено да је првоосумњичени користио кривотворену личну карту Републике Словеније на име Нико Ковач.

Сарадња је остварена и са Централном банком БиХ која је вршила вјештачења новчаница. Новчанице су у претходном периоду стављене у промет, а вјештачењем је утврђено да су кривотворене.

Приликом рада на овом предмету остварена је сарадња и са припадницима МУП-а Републике Србије и МУП-а Републике Словеније, те је утврђено да су осумњичена лица само фиктивно пријављена на подручју БиХ, а тренутно су настањена у Републици Србији.

Државна агенција за истраге и заштиту обавијестила је Граничну полицију БиХ о идентитету осумњичених лица и основама сумње против њих ради достављања информација СИПА-и о њиховом преласку државне границе, након чега су наведена лица задржали полицијски службеници Граничне полиције БиХ на Граничном прелазу Рача, а потом лишили слободе полицијски службеници СИПА-е.

Приликом рада на овом предмету утврђено је да су наведена лица у периоду од 22.7. до 26.7.2014. ставила у платни промет 12.200 кривотворених америчких долара, односно 122 новчанице у апоенима од 100 долара. Код ових лица је 18.8.2014. године пронађено и привремено одузето укупно 20.000 америчких долара, за које се основано сумња да су кривотворени.

Државна агенција за истраге и заштиту, у координацији са Тужилаштвом БиХ, активно наставља рад на овом предмету ради утврђивања свих чињеница и документовања кривичног дјела.