СИПА набавила три белгијска овчара које ће обучавати за службене псе

Имајући у виду надлежност Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) и приоритете рада, с посебним акцентом на борбу против тероризма и организованог криминала, менаџмент СИПА-е одлучан је у јачању капацитета Агенције, како би у складу са актуелним трендовима и у будућности могла одговорити на све задатке и безбједносне изазове. У том контексту, у складу са новим Правилником о унутрашњој организацији СИПА-е, створене су претпоставке за рад полицијских службеника - водича паса у оквиру Одсјека за подршку Јединице за специјалну подршку СИПА-е.

У складу са најбољим европским праксама, СИПА је набавила три млада белгијска овчара малиноа врхунског педигреа, стара четири мјесеца, који ће бити обучени за службене псе. Планирано је да два пса буду обучена за полицијске псе дуалне намјене, од којих ће један бити обучен за напад и детекцију експлозива, а други за напад и детекцију дроге, док ће трећи бити обучен за антитерористичког пса.

Тренутно се спроводи фаза социјализације и навикавања паса, након чега слиједи основна обука послушности, а затим обука из области полицијске тактике. У складу са планом обуке, предвиђено је да пси постану оперативни са 18 мјесеци старости.

Полицијски службеници СИПА-е, водичи паса, уз помоћ еминентних стручњака за службене псе партнерских агенција у БиХ, свакодневно улажу много труда, стрпљења и љубави приликом дресирања и тренинга паса, проводећи са њима 24 сата дневно.

Службени пси обучавају се да у будућности буду подршка полицијским службеницима Јединице за специјалну подршку у борби против најсложенијих видова криминала и да повећају оперативну моћ ове елитне и високопрофесионалне јединице.

У оквиру процеса јачања свеукупних капацитета СИПА-е, створене су и претпоставке за изградњу савремене базе Јединице за специјалну подршку СИПА-е, што ће бити реализовано у наредном периоду.