СИПА на подручју Сарајева лишила слободе три лица због навођења на проституцију

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јутрос су (27.10.2015. године), у оперативној акцији „Липстик“, на ширем подручју Сарајева слободе лишили три лица и претресли објекте на три локације.

Наведене активности реализоване су по наредбама Кантоналног суда у Сарајеву и Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево, а у сарадњи са полицијским службеницима МУП-а Кантона Сарајево. Акција је резултат вишемјесечне истраге коју су истражитељи СИПА-е спровели под надзором Кантоналног тужилаштва.

Слободе су лишена лица иницијала С.К. (1984), О.Н. (1978) и М.Ш. (1989) због постојања основа сумње да су починили кривично дјело организовани криминал, у вези са кривичним дјелом навођење на проституцију и кривичним дјелом прање новца Кривичног закона ФБиХ.

Наведена лица сумњиче се да су учествовала у организовању или вођењу активности у вези са пружањем сексуалних услуга на подручју Кантона Сарајево и шире, тако што су остваривали контакте са корисницима и посредовали у договорима за пружање сексуалних услуга, а затим су на договорено мјесто превозили лица која су пружала сексуалне услуге и долазили по њих. Првоосумњичени је за наведене услуге наплаћивао 50% од договореног износа, чиме је стекао знатну противправну имовинску корист.

Током претреса пронађени су и привремено одузети предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку, и то: мобилни телефони, СИМ картице, одређени новчани износ, два комада ватреног оружја са муницијом и други предмети.

Лица лишена слободе приведена су у службене просторије СИПА-е гдје се криминалистички обрађују, након чега ће, уз извјештај о постојању основа сумње о почињеном кривичном дјелу и починиоцима, бити предата на даље поступање Кантоналном тужилаштву Кантона Сарајево.