ОПЕРАТИВНА АКЦИЈА „ТРАНСФЕР“

СИПА на подручју Кантона Сарајево лишила слободе два лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (у даљем тексту: СИПА) данас су (17.6.2020. године) у Сарајеву, по наредбама Суда Босне и Херцеговине и Тужилаштва Босне и Херцеговине, провели оперативну акцију кодног назива „Трансфер“.

Приликом реализације оперативне акције, полицијски службеници СИПА-е извршили су претресе на двије локације и лишили слободе два лица због постојања основа сумње да су починила кривично дјело из члана 249. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Удруживање ради чињења кривичних дјела“ у вези са кривичним дјелима из члана 294. „ Превара“, члана 373. „Кривотворење исправе“, и члана 397. „Неовлаштени приступ систему и мрежи електронске обраде података“ Кривичног закона Федерације Босне и Херцеговине, те члана 209. Кривичног закона Босне и Херцеговине“ Прање новца“.

У оквиру наведених активности, једно лице је приведено у просторије СИПА-е и испитано у својству осумњиченог.

Приликом претреса откривени су и привремено одузети мобилни телефони, рачунари, лаптопи, преносиви медији, уређаји за похрану електронских података, ватрено оружје, разне евиденције и роковници, документација о отварању рачуна у банкама, документација о подизању новца са рачуна у банкама, налози за уплату и пренос новца у банкама, те други предмети који могу послужити као доказ у даљем кривичном поступку.

Након криминалистичке обраде у просторијама СИПА-е, лица лишена слободе биће предата Тужилаштву Босне и Херцеговине на даље поступање.