СИПА лишила слободе два лица због неовлаштеног промета опојним дрогама

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јуче су (22. 11. 2023. године), у оквиру оперативне акције „Транзит“, на подручју Источног Сарајева претресли стан и друге просторије и покретне ствари на пет локацији.

Слободе су лишена два лица због постојања основа сумње да су починила кривично дјело „Организовани криминал“ и кривично дјело „Неовлаштени промет опојним дрогама“, прописана Кривичним законом Босне и Херцеговине.

Лица лишена слободе спроведена су у просторије СИПА-е ради криминалистичке обраде и испитивања у својству осумњичених, након чега су предата у даљу надлежност Тужилаштву Босне и Херцеговине.

Постоји основ сумње да су наведена лица са подручја Црне Горе, Републике Србије и Републике Словеније на подручје Босне и Херцеговине транспортовалa већу количину опојне дроге, и то 121 килограм опојне дроге канабис, килограм опојне дроге кокаин, више од два килограма опојне дроге хероин, пет килограма прекурсора за увећање масе опојне дроге хероин, с циљем стицања велике материјалне користи, што је утврђено током рада на предмету, прикупљањем обавјештајних података и анализом криптованих апликација „Скај“ и „Аном“.

Претрес је реализован на основу усменог налога Суда Босне и Херцеговина и под надзором Тужилаштва Босне и Херцеговине, у сарадњи са полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево.