Међународна правна помоћ

СИПА лишила слободе два лица осумњичена за убиство на подручју Холандије

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јутрос су (16.3.2015. године) на подручју Зенице и Градишке слободе лишили два лица иницијала Н.К. (1976) и И.К. (1984) и претресли објекте на двије локације с циљем проналаска и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Активности су спроведене по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, а по замолници Краљевине Холандије за пружање међународне правне помоћи у предмету који се односи на међународни организовани криминал у вези са прометом опојних дрога, што је за посљедицу имало лишење живота једног лица на подручју Краљевине Холандије.

Лица иницијала Н.К. и И.К. доводе се у везу са кривичним дјелом убиство, тако што су набавила оружје за извршење овог кривичног дјела и доставиле га на мјесто извршења. Наведена лица одраније су позната полицијским органима због довођења у везу са извршењем кривичних дјела из области неовлаштене трговине опојном дрогом на међународном нивоу.

Активности на терену полицијски службеници СИПА-е спровели су уз присуство припадника холандске полиције који раде на истрази у овом предмету у Холандији, а приликом рада на предмету остварена је сарадња и са припадницима Обавјештајно-безбједносне агенције.

Лица лишена слободе биће приведена у службене просторије СИПА-е гдје ће се над њимa извршити криминалистичка обрада, након чега ће бити предата Тужилаштву БиХ на даље поступање.