СИПА активно учествовала у акцији Интерпола „Бијели Меркур 3“

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) активно су учествовали у акцији „Бијели Меркур 3“, која је на иницијативу Генералног секретаријата Интерпола спроведена на подручју земаља Југоисточне Европе с циљем сузбијање кривичних дјела и прекршаја из области недозвољене трговине, заштите интелектуалне својине и кријумчарења.

Акција „Бијели Меркур 3“ проведена је у октобру на подручју Босне и Херцеговине, Албаније, Бугарске, Хрватске, Македоније, Црне Горе, Србије, Словеније и Грчке, а наставак је акција „Бијели Меркур“ и „Бијели Меркур 2“ које су успјешно спроведене претходних година. У реализацији ових акција учествовали су безбједносни органи на свим нивоима у БиХ.

С обзиром на раније постигнуте резултате, Генерални секретаријат Интерпола покренуо је акцију „Бијели Меркур 3“. За вријеме трајања ове акције, у оквиру борбе против организованог криминала и недозвољеног промета акцизних роба, СИПА и Управа за индиректно опорезивање БиХ провеле су, 14.10.2015. године, акцију кодног назива „Лист 1“. У акцији „Лист 1“ слободе је лишено више лица и претресени су објекти на више локација, приликом чега је пронађено и привремено одузето  укупно 11.875 килограма осушеног дувана у листу, 1.285 килограма осушеног сјеченог дувана и двије машине за сјечење дувана. Поред наведеног, привремено је одузета већа количина новца и други предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку. О резултатима ове акције биће информисан Генерални секретеријат Интерпола.