Реализована акција кодног назива „Знак Р“ на сузбијању кривотворења робних знакова

У координираној акцији кодног назива „Знак Р“, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) и припадници Управе за индиректно опорезивање, уз асистенцију припадника МУП-а Тузланског кантона и Полиције Брчко дистрикта, данас су , 11.4.2014. године, извршили претресе објеката на више локација на подручју Брчко дистрикта и општине Градачац. Наведене активности спроводе се по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, с циљем проналаска предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Претреси су извршени због постојања основа сумње на почињење кривичног дјела из члана 208. КЗ БиХ „Кривотворење знакова за обиљежавање робе, мјера и тегова“, а претресена су продајна мјеста (штандови) више правних лица на „Новој пијаци“ д.о.о Градачац, чији су оснивачи и власници кинески држављани. Такође су претресени возила, стамбене просторије и помоћни објекти који се користе као помоћни магацини и радионице за кривотворење робних знакова заштићених робних марки.

У претресима су пронађени и привремено одузети предмети (спортска обућа) са кривотвореним робним знаковима заштићених робних марки: "Nike", "Adidas" и "Converse" , око 24.000 пари, тржишне вриједности око 850.000 КМ.