Рација у Привременом прихватном центру Блажуј – два лица лишена слободе

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су, у сарадњи са полицијским службеницима Граничне полиције Босне и Херцеговине, Дирекције за координацију полицијских тијела Босне и Херцеговине, Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево те Службом за послове са странцима Босне и Херцеговине и Обавјештајно-безбједносном агенцијом Босне и Херцеговине, реализовали здружену криминалистичко-тактичку радњу „рација“ која је изведена на подручју ширег локалитета Привременог прихватног центра Блажуј (Центар).

Слободе су лишена два лица, поријеклом из Либије и Марока, због постојања основа сумње да су извршили кривично дјело „Посједовање и омогућавање уживања опојних дрога“, прописано Кривичним законом Федерације Босне и Херцеговине. Лица лишена слободе спроведена су у просторије СИПА-е, гдје је над њима у току криминалистичка обрада и испитивање у својству осумњичених.

Предузимајући мјере и радње из своје надлежности, Служба за послове са странцима (Служба) привремено је задржала 21 лице поријеклом из Пакистана, Авганистана и Марока. Након провођења мјера и радњи из надлежности Службе за 17 лица је утврђено да незаконито бораве на територији Босне и Херцеговине, те се могу довести у везу са кријумчарењем људи и другим незаконитим радњама, због чега су им изречене мјере протјеривања са територије Босне и Херцеговине. Наведена лица смјештена су у Имиграциони центар у Источном Сарајеву с циљем удаљења са територије Босне и Херцеговине.

Рација је реализована под надзором Тужилаштва Босне и Херцеговине и Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево којом је привремено ограничена слобода кретања унутар Центра, прегледана лица, ствари и просторијe с циљем проналаска лица која ту нелегално бораве као и проналаска нелегалног наоружања, наркотика, и других предмета који потичу из кривичних дјела или могу послужити за угрожавање безбједности корисника и запослених Центра. Такође, активности су изведене и с циљем идентификације организатора кривичног дјела из члана 189а. КЗ БиХ „Организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела кријумчарење миграната“ и кривичног дјела из члана 189. КЗ БиХ „Кријумчарење људи“, као и других кривичних дјела.

У рацији су откривени и привремено дузети предмети који могу послужити као доказ да су почињена наведена кривична дјела, и то хладно оружје, као и опојне дроге хероин и марихуана.