Признање СИПА-и за оперативну акцију „Бос“

Официр за везу БиХ при SELEC-u (Southeast European Law Enforcement Center) Славен Росић уручио је данас, 23.4.2014. године, директору Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) Горану Зубцу признање SELEC-a за успјешно реализовану акцију кодног назива „Бос“. Пригодна награда уручена је и истражитељском тиму који је био директно ангажован на овом предмету.

Акција „Бос“, чији је циљ био борба против организованог финансијског криминала и корупције, оцијењена је као једна од најбоље изведених међународних полицијских акција земаља чланица SELEC-a у 2013. години. Државна агенција за истраге и заштиту била је иницијатор и главни носилац активности у овом предмету, који је реализован у сарадњи са полицијским органима Мађарске и Турске.

На конференцији за новинаре, која је поводом уручивања овог признања одржана данас у службеним просторијама СИПА-е, директор СИПА-е изразио је задовољство на досадашњој успјешној сарадњи са SELEC-om приликом реализовања предмета „Бос“ и Мастер“, те најавио наставак активности кроз истраге које су актуелне и чија се финализација може очекивати ускоро. „Ово је признање за међународну полицијску сарадњу, што је и задатак СИПА-е да буде јак и поуздан партнер међународне оперативне полицијске сарадње“, рекао је, између осталог, директор Зубац. Посебно је истакао да је сарадња са Тужилаштвом БиХ и Управом за индиректно опорезивање БиХ приликом рада на овим предметима била изузетно успјешна. Директор Зубац уручио је официру за везу БиХ при SELEC-u рељефни амблем СИПА-е као знак захвалности SELEC-u на досадашњој сарадњи. 

Подсјећамо, предметом „Бос“ третирана је организована криминална група коју карактерише висок степен организованости, хијерархијско уређење са тачном подјелом задатака и изузетна финансијска моћ. Истрага спроведена под надзором Тужилаштва БиХ, утврдила је модалитет царинске преваре, односно незаконитог увоза текстилне робе из више земаља у БиХ. Током 2012. године у периоду од шест мјесеци ова група је својим криминалним дјеловањем оштетила буџет БиХ за најмање 3,5 милиона КМ.

За вријеме рада на овом предмету, СИПА је Тужилаштву БиХ поднијела шест извјештаја о почињеном кривичном дјелу и извршиоцима против 34 физичка и 16 правних лица.

У акцији „Бос“ слободе је лишено девет лица, од чега је за седам била одређена мјера притвора. Приликом реализације акције у 2012. години претресени су објекти на 28 локација на ширем подручју БиХ, приликом чега је пронађено више банковних и кућних сефова, велика количина готовог новца, велика количина финансијско-пословне документације и други докази који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Као посебно значајан резултат ове акције издвајамо чињеницу да је након акције „Бос“ Управа за индиректно опорезивање БиХ за наредних 20 дана забиљежила повећање прихода у износу од 36 милиона КМ у односу на исти период претходне године.

Приликом рада на предмету „Бос“ искристализовани су одређени обавјештајни подаци на основу којих је формиран предмет „Мастер“, који је такође успјешно реализован у протеклом периоду. Истраге у предметима „Бос“ и „Мастер“ резултирале су лишењем слободе укупно 27 чланова организоване криминалне групе. Од укупног броја лица лишених слободе, девет су упосленици државних органа управе и сумњиче се за коруптивна кривична дјела.