Оперативна акција „Зип“ – лишено слободе девет лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту данас су (6. 2. 2024. године), у склопу оперативне акције „Зип“, на подручју Градачца, Сребреника и Кладња, претресли пословне и стамбене објекте и покретне ствари на 13 локација.

Слободе је лишено девет лица над којима се у просторијама СИПА-е врши  криминалистичка обрада и испитивање у својству осумњичених. О њиховом даљем статусу у законоском року одредиће поступајући тужилац. 

Током претреса откривена је и привремено одузета већа количина новца, више мобилних телефона, разна документација и други предмети који могу послужити као доказ у кривичном поступку.

Истовремено, у оквиру ове акције полицијски службеници МУП-а Репубилке Хрватске на својој територији проводе оперативну акцију кодног назива „Велики транспорт“ усмјерену на борбу против илегалних миграција.

Оперативна акција „Зип“ проведена је по налогу Суда Босне и Херцеговине и под надзором Тужилаштва Босне и Херцеговине због постојања основа сумње да је почињено кривично дјело „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелима „Кријумчарење људи“ и „Организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела кријумчарење миграната“, прописана Кривичним законом Босне и Херцеговине, а у сарадњи са полицијским службеницима МУП-а Републике Хрватске, МУП-а Тузланског кантона те уз оперативну подршку Еуропола.

Такође, након вишемјесечне проведене истраге у сарадњи са полицијским службеницима МУП-а Републике Хрватске, уз подршку Еуропола, документовано је кријумчарење око 70 лица држављана Републике Турске из Босне и Херцеговину у Републику Хрватску те даље у земље Европске уније. Кријумчарење је вршено на начин да су лица превожена скривена у камионима са територије Босне и Херцеговине на подручје Републике Хрватске. Осим наведеног, током рада на предмету полицијски службеници СИПА-е открили су на простору Широког Бријега фабрику за илегалну производњу цигарета које су биле намијењене за европско тржиште.