Оперативна акцијa „Свитава“ – СИПА лишила слободе пет лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су (28.12.2021. године) у оперативној акцији „Свитава“ претресли стамбене и помоћне објекте на пет локација на подручју Кантона Сарајево и Херцеговачко-неретванског кантона, приликом чега су открили и привремено одузели 1,7 литара амфетаминског уља које се користи за производњу спида, килограм кофеина, одређену количину зељасте материје која асоцира на опојну дрогу марихуану, одређену количину бијеле прашкасте материје која асоцира на опојну дрогу спид и пет мобилних телефона.

Слободе је лишено пет лица због постојања основа сумње да су починили кривично дјело из члана 238. Кривичног закона Федерације Босне и Херцеговине „Неовлаштена производња и стављање у промет опојних дрога“, у вези са кривичним дјелом из члана 239. истог закона „Посједовање и омогућавање уживања опојних дрога“

Наведене активности реализоване су по налогу Општинског суда у Сарајеву, у сарадњи са Федералном управом полиције, Министарством унутрашњих послова Кантона Сарајево и Министарством унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона.

Лица лишена слободе биће спроведена у просторије СИПА-е, гдје ће се над њима извршити криминалистичка обрада, након чега ће бити предата у даљу надлежност Кантоналном тужилаштву Кантона Сарајево.