Оперативна акција „Хијена “ – слободе лишена четири лица

Дана 09.02.2024. године полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту су, у склопу оперативне акције „Хијена“, на подручју Сарајева реализовали претресе на три локације, те су том приликом пронађени предмети који могу послужити као докази у даљем току кривичног поступка и то: око 130 грама опојне дроге кокаин, дигитална вага за прецизно мјерење тежине опојне дроге, више мобилних телефона, рачунара и других електронских уређаја за похрањивање података, документација у вези куповине некретнина и други материјални докази.

Четири лица су лишена слободе због постојања основа сумње да су починила кривична дјела „Организовани криминал“ у вези са кривичним дјелима „Неовлаштен промет опојном дрогом“, „Неовлаштени промет оружјем и војном опремом те производима двојне употребе“, „Прање новца“ из Кривичног закона БиХ, те „Наношење тешких тјелесних повреда“ и „Оштећење туђе ствари“ из Кривичног закона ФБиХ.

Претреси су извршени по наредби Суда БиХ и под надзором Тужилаштва БиХ, а у сарадњи са Обавјештајно сигурносном агенцијом БиХ, МУП-ом Републике Српске, МУП-ом Кантона Сарајево, МУП-ом Зничко-добојског Кантона и Федералном управом полиције.

Ради се о предмету у којем полицијски службеници СИПА-е у координацији са Тужилаштвом БиХ већ дужи период раде на документовању напријед наведених кривичних дјела, а која сазнања су добијена анализом криптозаштићених апликација Аном и Скy. У наведеном предмету остварена је сарадња са полицијским органима Краљевине Шпаније и Краљевине Шведске.

Лица лишена слободе, након криминалистичке обраде и испитивања у службеним просторијама Државне агенције за истраге и заштиту, биће предата у даљу надлежност Тужилаштва БиХ.