Оперативна акција „Блек тaj 2“

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су на подручју Сарајева, Зенице и Мостара започели оперативну акцију „Блек тaj 2“, у оквиру које се врше претреси на више локација. Мета акције је више осумњичених физичких и правних лица, а међу лишенима слободе су и високи дужносници полицијских агенција и институција за провођење закона. У оквиру предмета прикупљени су докази из криптованих апликација.

Оперативна акција резултат је заједничког рада на предмету СИПА-е са Министарством унутрашњих послова Кантона Сарајево и Обавјештајно-безбједносном агенцијом БиХ.

Наведене активности проводе се по налогу Суда Босне и Херцеговине и под надзором Тужилаштва Босне и Херцеговине због постојања основа сумње да је почињено кривично дјело „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелима „Прање новца“, „Неовлаштени промет опојним дрогама“, „Примање дара и других облика користи“ и „Злоупотреба положаја или овлаштења“, прописана Кривичним законом Босне и Херцеговине.

Подршку на терену пружају Министарство унутрашњих послова Зеничко-добојског кантона и Херцеговачко-неретванског кантона.

У активностима које се проводе међународну подршку су пружили ФБИ, ДЕА и Еуропол.