омитет експерата за процјену мјера против прања новца и финансирања тероризма у посјети БиХ

Комитет експерата за процјену мјера против прања новца и финансирања тероризма (MONEYVAL Комитет) започео је посјету Босни и Херцеговини, гдје ће до краја мјесеца одржати низ састанака са представницима институција са свих нивоа власти.

Данас је у Сарајеву одржан уводни састанак, на којем се директор Државне агенције за истраге и заштиту, Дарко Ћулум обратио присутнима, изразио добродошлицу и пожелио успјешан рад, те надаље објаснио улогу коју Државна агенција за истраге и заштиту има у стварању комплетне слике и стварног стања усклађености БиХ са међународним стандардима у области борбе против прања новца и финасирања терористичких активности.

Представници Државне агенције за истраге и заштиту ће на састанцима који ће се одржавати ове седмице изложити свој рад и објаснити своју улогу и допринос у борби против најтежих облика криминалитета, које проводе кроз двије кључне линије рада, и то криминалистичко-истражну линију рада, с циљем спречавања, откривања и истраживања кривичних дјела из надлежности Суда БиХ, те финансијско обавјештајну линију рада за коју је задужено Финансијско – обавјештајно одјељење, које у исто вријеме представља Финансијско – обавјештајну јединицу БиХ задужену за истраге кривичних дјела прања новца и финансирања терористичких активности.

Представници МОНЕYВАЛ током своје посјете ће разговарати са представницима различитих нивоа власти и другим агенцијама за провођење закона, НВО и приватног сектора у циљу добијања комплетније слике о стању у областима које су предмет евалуације.

Чланови експертског тима су упознати са мјерама које су предузете у протеклом периоду у овој области, међу којима је најзначајнији Закон о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности, који је на приједлог Министарства безбједности БиХ усвојен на Вијећу министара и упућен у даљу процедуру. Овај закон је усклађен с директивама и уредбама ЕУ у овој области и хармонизује систем спречавања прања новца и финансирања тероризма у БиХ са стандардима ФАТФ-а и Moneyval.

Провођење ФАТФ препорука је изузетно важно јер у супротном пријети опасност од стављања на „сиву листу“ што би имало негативан утицај на кредибилност Босне и Херцеговине у међународним односима, смањење инвестиција и отежан ток међународне трговине.