Борба против тероризма апсолутни приоритет

Одржана сједница ужег Колегијума директора СИПА-е

У сједишту Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) одржана је данас (19.2.2015. године) сједница ужег Колегијума директора СИПА-е, на којој су осим директора Горана Зубца присуствовали замјеник директора Ђуро Кнежевић, помоћник директора – начелник Криминалистичко-истражног одјељења Анђелко Хргић, начелник Сектора за планирање, аналитику, сарадњу и информисање Ернад Мусић, в.д. команданта Јединице за специјалну подршку Јовица Миросављевић и начелник Сектора за оперативну подршку Зоран Глушац.

На Kолегијуму је анализирано безбједносно стање у Босни и Херцеговини и свеукупне активносте СИПА-е у борби против тероризма, посљедњи резултати у овој области, а разговарано је и о будућим плановима, с посебним акцентом на превентивно дјеловање. У том контексту учесници Kолегијума дали су осврт на посљедњу акцију кодног назива „Дамаск 3“ у којој су припадници СИПА-е проактивним наступом спријечили одлазак осумњичених лица у Сирију ради учешћа у оружаним сукобима на страни радикалне терористичке организације „ИСИЛ“.

Закључено је да ће и у будућем раду акценат бити на проактивном и превентивном дјеловању, те да се сви људски, материјални и технички капацитети СИПА-е стављају у функцију борбе против тероризма, која је апсолутни приоритет у односу на друге активности.

С циљем континуираног јачања капацитета Агенције, у наредном периоду планирано је формирање посебног одјељења за борбу против тероризма. У саставу ове организационе јединице биће профилисани кадрови, истражиоци који су прошли специјалистичке обуке и радили на најсложенијим предметима овог типа, закључак је колегијума.

„Државна агенција за истраге и заштиту, у оквиру својих законом прописаних надлежности, те с циљем испуњења циљева Стратегије и Акционог плана за превенцију и борбу против тероризма, предузеће све неопходне мјере и радње у бескомпромисној борби против тероризма. Свјесни смо да нема другог пута.“, истакао је директор Горан Зубац.

У ову сврху формиран је Специјални тим за борбу против тероризма који ће у свом раду остваривати блиску сарадњу са партнерским агенцијама у БиХ, земљама региона и шире.

Закључено је да ће СИПА наставити сарадњу са партнерима који су спремни да своје капацитете у потпуности ставе у функцију борбе против тероризма и који ће заједно са СИПА-ом бити одлучни и бескомпромисни у овој борби,  а све с циљем стварања безбједнијег амбијента за живот свих грађана БиХ, што је дужност и основни задатак безбједносних структура.