Одржана сједница Колегија директора СИПА-е

У сједишту Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) одржана је данас, 2.12.2013. године, сједница Колегија директора СИПА-е, на којој су разматрани постигнути резултати рада у трећем кварталу 2013. године. Поред директора СИПА-е Горана Зубца, Колегију су присуствовали начелници организационих јединица СИПА-е, те представник ИЦИТАП-а.
На Колегију је констатовано да су резултати Агенције за извјештајни период веома добри, те да су показатељи рада на већем нивоу него за цијелу прошлу годину, што је резултат успјешног реализовања послова и задатака који су у надлежности Агенције.

Директор Горан Зубац је истакао да је веома задовољан постигнутим резултататима, те најавио да ће се тренд позитивних резултата у раду наставити. Он је рекао да ће се у наредном периоду наставити радити на сложеним предметима, а посебан акценат биће, као и до сада, на борби против тероризма, организованог криминала, те финансијског криминала и корупције.

Стручни колегиј СИПА-е изразио је посебно задовољство због успјешно реализоване акције “Карго”, предмет Зијад Турковић и други, у којој су СИПА и Тужилаштво БиХ успјели доказати постојање злочиначке организације, која је на простору БиХ извршила најтежа кривична дјела, за шта је Суд БиХ оптуженим у првостепеном поступку изрекао казну затвора од укупно 124 године и шест мјесеци.

Констатовано је да су током рада на овом предмету ангажовани сви капацитети СИПА-е, чиме је, захваљујући благовременој и професионалној сарадњи са Тужилаштвом БиХ, задат јак ударац организованом криминалу на подручју Босне и Херцеговине и шире и расвијетљена монструозна кривична дјела која су починили припадници ове криминалне групе. Такође је наглашена потреба заједничког наступа СИПА-е и Тужилаштва БиХ и у другим сложеним предметима.

Чланови Колегија су истакли да су пресуде које су изречене организатору Зијаду Турковићу (40 година) и његовом сараднику Миленку Лакићу (40 година), до сада највеће казне затвора за кривична дјела организованог криминала, што је порука грађанима да владавина закона живи у БиХ, те да агенције за спровођење закона ефикасно раде свој посао.