МУП Републике Хрватске, СИПА и Еуропол одржали заједничку конференцију за јавност

Дана 8. 3. 2024. године у просторијамa Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Хрватске у Загребу одржана је заједничка конференција за јавност, на којој су присуствовали представници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), Еуропола и Министарства унутрашњих послова Републике Хрватске.

На конференцији за медије представљена је оперативна група кодног назива „ЗеБРа“ чији је примарни циљ борба против илегалних миграција. Конференцији је присуствовао потпредсједник Владе Републике Хрватске и министар унутрашњих послова Давор Божиновић и директор полиције Никола Милина, замјеник директора СИПА-е Зоран Галић, директор Управе криминалистичке полиције Републике Словеније Дамјан Петрич те руководилац Еурополовог Центра за борбу против кријумчарења миграната Северин Стопа.

Јавности је од раније познато да су 6. 2. 2024. године полицијски службеници СИПА у сарадњи са Еурополом и МУП-ом Републике Хрватске реализовали зајeденичку оперативну акцију под кодним називима „Зип“ и „Велики транспортер“, када је разбијена криминална група која се бавила кријумчарењем људи са подручја Босне и Херцеговине на подручје Републике Хрватске. Том приликом документовано је кријумчарење око 70 лица држављана Републике Турске, који су превожени скривени у камионима из Босне и Херцеговину у Републику Хрватску те даље у земље Европске уније.

Учесници конференције изразили су задовољство постигнутим резултатом рада као и оствареном добром сарадњом.