ЛУТКА 2 - СИПА лишила слободе члана криминалне групе Насера Келмендија

У наставку интензивне истраге која се спроводи у предмету кодног назива „Лутка 2“, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су, 5.3.2014. године, поступајући по наредбама Тужилаштва БиХ и Суда БиХ, на подручју Сарајева слободе лишили лице иницијала Ф.С. (1955), држављанин Аустрије.

Ф.С. је лишен слободе због постојања основа сумње да је као члан организоване криминалне групе којом је руководио Насер Келменди, учествовао у пребацивању опојне дроге хероин из Турске у земље Западне Европе, чиме је починио кривично дјело из члана 250. КЗ БиХ „Организовани криминал“ у вези са кривичним дјелом из члана 195. КЗ БиХ „Неовлаштени промет опојним дрогама“.

Лишени слободе више година је мета полицијског истраживања земаља у региону и шире, посебно полицијских органа Аустрије. Приликом рада на овом предмету остварена је интензивна сарадња са EULEX-ом и полицијским органима Аустрије.

У оквиру данашње акције врше се претреси стамбених објеката и пмв које користи лице лишено слободе, с циљем проналажења предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Ф.С. биће приведен у службене просторије Државне агенције за истраге и заштиту гдје ће се над њим извршити криминалистичка обрада, након чега ће у законском року, уз извјештај о почињеном кривичном дјелу и извршиоцима, бити предат Тужилаштву БиХ на даље поступање.

Активности на предмету кодног назива „Лутка 2“ биће настављене у наредном периоду, с циљем расвјетљавања великог броја убистава, разбојништава, изнуда и других тешких кривичних дјела која су по свом интензитету и начину извршења озбиљно нарушила безбједност грађана БиХ. Такође се може очекивати да ће у наредном периоду бити расвијетљена и друга почињена кривична дјела, о чему ће јавност бити информисана.