Лишена слободе четири лица због кријумчарењa људи

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту, дана 7. 10. 2023. године, претресли су четири стамбена објекта и покретне ствари на подручју Сарајева, Горажда и Градишке у оквиру оперативне акције „Исток – Рав“ и лишили слободе четири лица.

Оперативна акција реализована је због постојања основа сумње да су почињена кривична дјела „Организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела Кријумчарење миграната“ и „Кријумчарење људи“, прописана Кривичним законом Босне и Херцеговине.

Лица лишена слободе спроведена су у просторије СИПА-е, гдје су криминалистички обрађена и испитана у својству осумњичених, након чега су по налогу Тужилаштва Босне и Херцеговине отпуштена да се бране са слободе.

Откривена су и привремено одузета четири путничка моторна возила која су кориштена за кријумчарење људи, мања количина материје која асоцира на опојну дрогу, одређена документација, као и други предмети који могу послужити као доказ у кривичном поступку.

Наведене активности проведене су по налогу Суда Босне и Херцеговине и под надзором Тужилаштва Босне и Херцеговине, а у сарадњи са Обавјештајно- безбједоносном агенцијом Босне и Херцеговине, Службом за послове са странцима, Министарством унутрашњих послова Кантона Сарајево и Министарством унутрашњих послова Босанско-подрињског кантона.