„Кримоловци“ у фебруару: Запримљена 592 позива и 23 корисне информације

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у фебруару 2016. године регистровали су 592 позива на телефонској линији „Кримоловци“.

У наведеном периоду од грађана су запримљене 23 корисне информације о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Поред наведеног, путем електронског обрасца за пријаву кривичног дјела запримљене су 64 пријаве, од чега 15 корисних информација о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Највећи број информација односио се на неовлаштени промет опојним дрогама, привредни криминал и злоупотребу положаја или овлаштења. Од укупног броја запримљених информација путем „Кримоловаца“ и електронског обрасца, 38 је прослијеђено на даље поступање надлежним полицијским органима у Босни и Херцеговини, а по 11 је поступала и СИПА.

У извјештајном периоду пристигло је 28 повратних информација од надлежних полицијских и других органа, које су у вези са раније достављеним информацијама запримљеним путем „Кримоловаца“ или електронског обрасца за пријаву кривичног дјела. На основу овога утврђено је да је поступање по наведеним информацијама резултирало подношењем надлежном тужилаштву пет извјештаја о постојању основа сумње о почињеном кривичном дјелу и починиоцима.