Командант ЕУФОР-а у наступној посјети СИПА-и

Директор Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) Горан Зубац примио је данас (29.1.2015. године) у посјету делегацију ЕУФОР-а у БиХ, на челу са новоименованим командантом генерал-мајором Јохен Луифом (Johann Luif). Састанку су присуствовали и замјеник директора Ђуро Кнежевић и в.д. команданта Јединице за специјалну подршку СИПА-е Јовица Миросављевић. 

Генерал-мајор Јохен Луиф рекао је да су му преко официра за везу пренесене најбоље импресије у вези са досадашњом сарадњом са СИПА-ом, те да је убијеђен да ће се таква сарадња наставити и у наредном периоду. Он је нагласио да СИПА има подршку ЕУФОР-а и истакао значај међусобне сарадње у областима од обостраног интереса. Директор Зубац је рекао да је СИПА сигуран, поуздан и пожељан партнер, те да стоји на располагању ЕУФОР-у.Будући да се ради о наступној посјети новоименованог команданта, директор СИПА-е представио је све аспекте рада Агенције. Он је истакао да ће, као и до сада, приоритет рада у будућности бити одлучна и бескомпромисна борба против тероризма, организованог криминала, финансијског криминала и корупције, те ратних злочина. Зубац је рекао да је СИПА у протекле три године постигла значајне резултате рада, те да ће се такав тренд наставити и у наредном периоду. Такође је нагласио да ће се посебна пажња посветити јачању свеукупних капацитета, како би се обезбиједило да СИПА иде у корак с временом. Директор СИПА-е упознао је команданта ЕУФОР-а са плановима набавке нове опреме за потребе Јединице за специјалну подршку СИПА-е и истакао да су полицијски службеници ове јединице обучавани у складу са највишим свјетским стандардима, те да ће у будућности акценат бити на додатном јачању њихове оперативне моћи и спремности.

Учесници састанка дали су и кратак осврт на размјену искустава из области тактике специјалних дејстава Јединице за специјалну подршку СИПА-е и британске јединице „Лајт драгонс“ у саставу ЕУФОР-а, која је реализована у септембру 2014. године демонстрирањем различитих вјежби и презентовањем наоружања, возила и друге опреме. Договорено је да ће овакав вид сарадње бити настављен у наредном периоду.