Командант ЕУФОР-а у БиХ посјетио СИПА-у

Директор Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) Горан Зубац примио је јуче (18.11.2014. године) у посјету делегацију ЕУФОР-а у БиХ, на челу са командантом генерал-мајором Дитером Хајдекером (Dieter Heidecker).
Tоком посјете разговарано је о свим аспектима рада Агенције, њеним надлежностима, организационој структури, модалитетима сарадње са партнерским агенцијама у БиХ и шире, улози коју има у безбједносном систему БиХ и другим актуелним питањима. Директор Зубац истакао је да је СИПА важан субјекат међународне полицијске сарадње у борби против свих облика криминала, као и значај сарадње полицијских агенција на свим нивоима у БиХ. Он је нагласио да СИПА ради пуним капацитетом и да је у сваком тренутку спремна и способна да ефикасно и професионално обави сваки задатак.

На састанку је, такође, разговарано о заједничким питањима која могу утицати на стање безбједности у БиХ, те је договорен наставак сарадње на свим нивоима како унутар БиХ, тако и на међународном нивоу, а све с циљем очувања мира у БиХ.

Учесници састанка дали су и кратак осврт на размјену искустава из области тактике специјалних дејстава Јединице за специјалну подршку СИПА-е и британске јединице у саставу ЕУФОР-а „Лајт драгонс“, која је реализована у септембру демонстрирањем различитих вјежби и презентовањем наоружања, возила и друге опреме. Наведеним активностима присуствовао је и командант ЕУФОР-а који је похвалио професионалност и спремност Јединице за специјалну подршку СИПА-е. Овај вид сарадње и размјене искустава оцијењен је веома успјешним и биће настављен у наредном периоду.

У пратњи директора Зубца и његових најближих сарадника, делегација ЕУФОР-а обишла је службене просторије сједишта Агенције и посјетила основне организационе јединице.

Генерал-мајор Дитер Хајдекер похвалио је рад СИПА-е и истакао да је СИПА институција која је по резултатима рада највише заступљена у медијима, те пожелио пуно успјеха у даљем раду и остваривању циљева СИПА-е.
 

Више фотографија можете погледати овдје.