Jавни оглас за пријем кандидата за похађање основне обуке - кадета за чин полицајац

На основу члана 49. став (1) Закона о полицијским службеницима Босне и Херцеговине („Службени гласник БиХ“, бр. 27/04, 63/04, 5/06, 33/06, 58/06, 15/08, 63/08, 35/09 и 07/12), Одлуке о потреби избора кандидата за похађање основне обуке - кадета за чин полицајац и запошљавања нових полицијских службеника у Државној агенцији за истраге и заштиту, број 16-11-34-2-4908-2/17 од 03.08.2017. године, Одлуке о утврђивању упражњених радних мјеста за запошљавање полицајаца у Државној агенцији за истраге и заштиту, број 16-11-34-2-4908-1/17 од 03.08.2017. године и Рјешења о именовању Комисије за избор кандидата за похађање основне обуке - кадета за чин полицајац у Државној агенцији за истраге и заштиту, број 16-11-34-2-4908-3/17 од 04.08.2017. године, Комисија за избор кандидата за похађање основне обуке - кадета за чин полицајац у Државној агенцији за истраге и заштиту расписуј

Jавни оглас за пријем кандидата за похађање основне обуке - кадета за чин полицајац

I

Државна агенција за истраге и заштиту прима 18 кандидата за похађање основне обуке - кадета за чин полицајац, са најмање IV степеном школске спреме, како слиједи:

СЈЕДИШТЕ АГЕНЦИЈЕ

  1. ОДЈЕЉЕЊЕ ЗА ЗАШТИТУ СВЈЕДОКА

а) полицијски службеник у Одсјеку за заштиту ....................................2 извршиоца

       2. СЕКТОР ЗА ОПЕРАТИВНУ ПОДРШКУ

а) полицијски службеник за оперативни надзор у Одсјеку за оперативно-технички надзор и информатичку подршку ..................................................10 извршилаца

б) полицијски службеник за противексплозивну заштиту у Одсјеку за противдиверзиону и техничку заштиту .............................................................1 извршилац

ц) полицијски службеник за осигурање сједишта Агенције у Оперативно-комуникационом одсјеку ...................................................................................5 извршилаца

II

(1) Кандидати који се пријављују на Јавни оглас морају испуњавати сљедеће опште и посебне услове:

a)      Општи услови:

1) држављанство Босне и Херцеговине;

2) животна доб између 18 и 35 година живота;

3) најмање IV степен школске спреме;

4) здравствена и психофизичка способност за рад на пословима полицијског службеника;

5) да није отпуштен из институција државне управе или из војне службе у Босни и Херцеговини као резултат дисциплинске санкције;

6) да против кандидата није покренут кривични поступак и да није изречена правоснажна казна затвора за кривично дјело, осим за кривична дјела против безбједности саобраћаја, у складу са кривичним законодавством;

7) да се није одбио појавити пред Међународним кривичним трибуналом за бившу Југославију као лице оптужено од стране тог Tрибунала.

б) Посебни услови:

1) познавањење страног језика

2) познавање рада на рачунару.

(2) Испуњавање посебног услова познавање страног језика провјерава се путем теста из члана 11. Одлуке о методу, начину и систему бодовања тестирања кандидата за полазнике основне обуке – кадета у Државној агенцији за истраге и заштиту.

III

Уз пријаву на Оглас кандидати су дужни доставити сљедећу документацију (оригинал или овјерену копију):

а) увјерење о држављанству не старије од шест мјесеци (од дана издавања од стране надлежног органа);

б) извод из матичне књиге рођених;

ц) диплому о завршеном најмање IV степену школске спреме (нострификовану диплому уколико школа није завршена у Босни и Херцеговини или је диплома стечена у некој другој држави након 6.4.1992. године);

д) изјаву овјерену од стране надлежног органа да кандидат није отпуштен из институције државне управе или из војне службе у Босни и Херцеговини као резултат дисциплинске санкције;

е) изјаву овјерену од стране надлежног органа да против кандидата није покренут кривични поступак и да није изречена правоснажна казна затвора за кривично дјело, осим за кривична дјела против безбједности саобраћаја, у складу са кривичним законодавством;

ф) изјаву овјерену од стране надлежног органа да кандидат није обухваћен одредбом члана IX став (1) Устава Босне и Херцеговине;

г) доказ о познавању рада на рачунару (диплома, увјерење или свједочанство). Као доказ о нивоу знања на рачунару не достављати потврду или увјерење правног лица или установе у којој је кандидат био у радном односу, јер исти нису регистровани за обављање те дјелатности, те као такви докази нису ваљани.

IV

(1) Пријава на Оглас подноси се на обрасцу који се може преузети у сједишту Државне агенције за истраге и заштиту или на веб страници www.sipa.gov.ba, а иста се предаје у затвореној коверти непосредно у Писарници Државне агенције за истраге и заштиту или доставља путем поште.

(2) Рок за предају пријава је 30 дана од дана објављивања Јавног огласа у дневној штампи.

(3) Током процеса одабира кандидати ће бити контактирани и информисани писмено или путем додијељене шифре преко веб странице Државне агенције за истраге и заштиту.

(4) Основна обука кадета обавља се у Агенцији за школовање и стручно усавршавање кадрова у Мостару, у складу са Правилником о трајању основне обуке и обавезама кадета у току обуке. Кадет који добровољно напусти основну обуку или својом кривицом буде искључен са обуке, дужан је надокнадити сразмјерне трошкове обуке.

(5) Након успјешно завршене основне обуке, кадети се примају на пробни рад у организационе јединице Државне агенције за истраге и заштиту у трајању од 12 мјесеци и распоређују на радно мјесто полицијског службеника у чину полицајац, у складу са Одлуком о утврђивању упражњених радних мјеста за запошљавање полицајаца у Државној агенцији за истраге и заштиту, број 16-11-34-2-4908-1/17 од 03.08.2017. године.

(6) У случају да већи број кандидата након проведеног тестирања оствари исти број бодова, Комисија даје предност кандидату женског пола.

(7) У складу са чланом 4. Закона о полицијским службеницима Босне и Херцеговине, структура полицијских службеника у Државној агенцији за истраге и заштиту уопште одражава националну структуру становништва Босне и Херцеговине према попису становништва из 1991. године.

(8) Кандидатима који не буду изабрани, документација се неће враћати.

(9) Непотпуне, неблаговремене, неуредне пријаве и пријаве са неовјереном документацијом, неће се узимати у разматрање.

(10) Коначна Листа изабраних кандидата биће објављена на огласној табли у сједишту Државне агенције за истраге и заштиту и на веб страници Државне агенције за истраге и заштиту.

V

(1) Прије доношења Одлуке о избору кандидата предложени кандидати биће предмет основне безбједносне провјере у складу са поступком за издавање дозволе за приступ тајним подацима степена »ПОВЈЕРЉИВО«, сходно одредбама Закона о заштити тајних података („Службени гласник БиХ“, бр. 54/04 и 12/09), као и одредбама подзаконских аката донесених на основу овог закона. Кандидати за које се утврди постојање безбједносне сметње биће искључени из даље процедуре избора. У оквиру провјера вршиће се и провјера општег услова „да се против кандидата не води кривични поступак“.

(2) Провјеру општег услова здравствене и психофизичке способности за рад спровешће и утврдити у поступку селекције надлежна здравствена установа.

VI

(1) Избор кандидата за кадете Државне агенције за истраге и заштиту вршиће се у складу са Законом о полицијским службеницима Босне и Херцеговине, Одлуком о начину и програму тестирања кандидата у процесу одабира полицијских службеника и Одлуком о методу, начину и систему бодовања тестирања кандидата за полазнике основне обуке кадета у Државној агенцији за истраге и заштиту, који су доступни на веб страници Државне агенције за истраге и заштиту (www.sipa.gov.ba).

(2) Кандидати који испуњавају услове Јавног огласа и који доставе тражену документацију имају право приступити тестирању, које се састоји од:

а) утврђивања морфолошког статуса кандидата;

б) теста општег знања, укључујући писмени рад;

ц) теста физичке способности;

д) љекарског прегледа;

е) психолошког прегледа у који је укључен тест и интервју;

ф) тест познавања страног језика;

г) усменог теста - интервјуа;

(3) Испуњавање општих и посебних услова утврђених овим огласом рачуна се на дан предаје пријаве.

(4) Попуњен пријавни образац са потребном документацијом доставити на адресу:

Државна агенција за истраге и заштиту

ул. Николе Тесле број 59, 71123 Источно Сарајево

са назнаком „Пријава на Јавни оглас за пријем кандидата

за похађање основне обуке - кадета за чин полицајац

у Државној агенцији за истраге и заштиту“

 

Пријавни образац можете преузети овдје.