Истрага СИПА-е у предмету „Брава II“ резултирала изрицањем првостепене пресуде

Истрага полицијских службеника Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у предмету кодног назива „Брава II“, проведена под надзором Кантоналног тужилаштва Тузланског кантона, резултирала је изрицањем првостепене пресуде Кантоналног суда у Тузли лицу иницијала Х.Х., некадашњем директору Казнено-поправног завода Тузла (КПЗ Тузла), који је осуђен на седам година затвора због злоупотребе положаја или овлаштења.

У складу са овом пресудом, Х.Х. мораће вратити око 190.000 КМ које је противправно стекао чињењем кривичног дјела, односно нелегалним запошљавањем у КПЗ Тузла.

Х.Х. лишен је слободе у акцији СИПА-е „Брава II“, реализованој 16.4.2014. године, због постојања основа сумње да је починио кривично дјело злоупотреба положаја или овлаштења, у вези са незаконитостима приликом запошљавања више лица у КПЗ Тузла и пословањем одређених организационих јединица.

У овој акцији слободе су лишена још четири лица и претресени објекти на више локација на подручју Тузланског кантона и просторије КПЗ Тузла. У претресима је пронађено и привремено одузето више мобилних телефона и СИМ картица, већа количина новца у различитим валутама, лаптопи, уређаји за похрану података (УСБ), једно луксузно путничко моторно возило, ватрено оружје, већа количина пословне документације и други предмети који су послужили као доказ у кривичном поступку.