Истрага СИПА-е и МУП-а ТК у предмету „Брава“ резултирала изрицањем пресуде за 14 лица

  

Истрага полицијских службеника Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) и припадника МУП-а Тузланског кантона у предмету кодног назива „Брава“ резултирала је изрицањем пресуде Кантоналног суда у Тузли за 14 лица, која су осуђена на затворску казну у укупном трајању од 23 године и четири мјесеца.

У оквиру рада на овом предмету, СИПА је Кантоналном тужилаштву Тузланског кантона поднијела три извјештаја о почињеном кривичном дјелу и извршиоцима против укупно 14 лица, због постојања основа сумње да су починила кривична дјела неовлаштена производња и стављање у промет опојних дрога, омогућивање уживања опојних дрога, злоупотреба положаја или овлаштења и противзаконито посредовање.

Поступајући по наредбама Кантоналног суда у Тузли, припадници СИПА-е заједно са припадницима МУП-а Тузланског кантона, у оквиру поменутог предмета, на подручју Тузле, Лукавца и Живиница, 29.7.2013. године претресли су укупно 18 објеката, од чега шест просторија Казнено-поправног завода Тузла, као и већи броја лица. Претреси су извршени с циљем прикупљања доказног материјала у вези са наведеним кривичним дјелима. Истог дана слободе је лишено 13 осумњичених лица.

Током спровођења истраге у предмету „Брава“ заплијењена су укупно 3,3 кг опојне дроге хероин и додатка (смјесе) за мијешање са хероином, укупне тржишне вриједности око 180.000 КМ.

Све пресуде изречене су на основу признања кривице и споразума постигнутих између Кантоналног тужилаштва Тузланског кантона са оптуженим лицима.