Hayat ТВ: СИПА – водећа полицијска агенција у земљи

У протеклом периоду СИПА је интензивно радила на спречавању, откривању и истраживању кривичних дјела из своје надлежности, чиме је потврдила улогу водеће и најјаче полицијске агенције у БиХ и шире, те пожељног партнера у међународној полицијској размјени података и вођењу заједничких истрага са полицијским агенцијама из непосредног окружења и других европских земаља.

Директор Горан Зубац је, након преузимања дужности директора СИПА-е, најавио да ће Агенција радити на сложеним предметима, а посебан акценат биће на борби против тероризма, организованог криминала, финансијског криминала и корупције, те ратних злочина, као и да ће посебну пажњу посветити јачању свеукупних истражних капацитета СИПА-е и њеном материјално-техничком јачању, што ће резултате рада подићи на већи квалитативни ниво.

Велики број сложених оперативних акција СИПА-е спроведених у протеклом периоду свједочи управо о томе да је директор Зубац испунио оно што је обећао. У периоду од 2012. до првог полугодишта 2014. године СИПА је спровела 159 оперативних акција у којима је слободе лишено укупно 545 лица по свим линијама рада.

Савјет министара БиХ усвојио је нови Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста СИПА-е 1.10.2014. године, због чега је СИПА посебно задовољна, јер ће усвајање Правилника омогућити још функционалније обављање послова и задатака из надлежности Агенције и ефикасније третирање кључних проблематика из области тероризма, организованог криминала, финансијског криминала и корупције, те ратних злочина и других кривичних дјела прописаних Кривичним законом БиХ. Све ово ће резултирати стварањем безбједнијег амбијента за живот свих грађана БиХ, што је дужност и основни задатак СИПА-е.

О резултатима СИПА-е и пожртвованости њених припадника говори и прилог Hayat ТВ, објављен у информативној емисији “Вијести у 7” од 2.10.2014. године, под насловом “СИПА – водећа полицијска агенција у земљи”.