Фергусон: СИПА је важна агенција за Велику Британију

Амбасадор Велике Британије у БиХ Њ.Е. Едвард Фергусон и војни аташе Велике Британије у БиХ пуковник Пол Маршал посјетили су јуче (27.11.2014. године) Државну агенцију за истраге и заштиту (СИПА) и састали се са директором СИПА-е Гораном Зубцем. Састанку су присуствовали и замјеник директора Ђуро Кнежевић, помоћник директора Анђелко Хргић и в.д. команданта Јединице за специјалну подршку СИПА-е Јовица Миросављевић.

Будући да се ради о првој посјети британског амбасадора у БиХ, на састанку је разговарано о свим аспектима рада Агенције, надлежностима, организационој структури, те улози коју има у безбједносном систему БиХ.

Директор СИПА-е презентовао је резултате највећих истрага и оперативних акција СИПА-е у борби против најсложенијих видова криминала у БиХ и подсјетио да је у наступним говорима најавио велике оперативне акције против најтежих облика криминала, што је и реализовано. Он је истакао да СИПА ради озбиљно, да је брза и оперативна и увијек спремна да дјелује. Као таква постала је важан субјекат међународне полицијске сарадње и равноправно партиципира у заједничким истражним тимовима са другим европским полицијским агенцијама. Директор Зубац је рекао да су приоритети рада Агенције борба против организованог криминала, тероризма, тешког финансијског криминала и корупције, као и ратних злочина, те да ће СИПА у будућности бити још моћнија. Он је нагласио да је закон исти за све и да СИПА без дилеме третира све оне који га крше.
Амбасадор Фергусон захвалио се на данашњем пријему и похвалио активности СИПА-е у борби против најсложенијих видова криминала. “СИПА је важна агенција за Велику Британију, а ваши приоритети су и наши”, рекао је Фергусон.

У пратњи директора Зубца и његових најближих сарадника, делегација Велике Британије обишла је службене просторије сједишта Агенције и посјетила основне организационе јединице.

Учесници састанка обострано су исказали задовољство на досадашњој успјешној сарадњи, која ће бити настављена и у наредном периоду.