Дугогодишња истрага СИПА-е резултирала подизањем и потврђивањем оптужнице против 32 лица

Дугогодишња истрага полицијских службеника Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) и других партнерских агенција у Босни и Херцеговини резултирала је подношењем оптужнице Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, у предмету кодног назива „Лутка“, против 32 лица, припадника организоване криминалне групе Дарка Елеза, коју је Суд БиХ потврдио 4.9.2013. године.

На подручју Сарајева и Источног Сарајева, усљед нарушених међукриминалних односа, те жеље за превлашћу над територијом на којој су дјеловали, као и пасивности полицијско-правосудних структура власти, од 2004. године формиране су организoване криминалне групе, које су својом бруталношћу и бескрупулозношћу а уједно и организованошћу, превазишле дотадашње познате начине криминогеног дјеловања. Ово је за кратко вријеме резултирало великим бројем тешких убистава, разбојништава, изнуда, изазивањем опште опасности, насилничког понашања и других криминалних радњи.

Почетком 2006. године, након драматичног апела Колегија Окружног тужилаштва у Источном Сарајеву, а на иницијативу Државне агенције за истраге и заштиту, формирани су заједнички истражни тимови које су чинили најбољи истражитељи Државне агенције за истраге и заштиту, Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево.

Дугогодишње исцрпљујуће заједничке истраге у предметима кодних имена „Јахорина“, „Карго“ и „Лутка“, резултирале су разбијањем организованих криминалних група које су организовали Ђорђе Ждрале, Зијад Турковић и Дарко Елез, те привођењем њихових организатора правосудним органима БиХ, који су их процесуирали или ће тек против њих бити спроведени судски поступци због почињених кривичних дјела.

Рад на предмету кодног назива „Лутка“ непрекидно је трајао од почетка 2006. године, када је почело прикупљање релевантних оперативних сазнања и доказа, вршење увиђаја на лицу мјеста кривичног дјела, те саслушање великог броја оштећених лица и свједока. Почетком маја 2012. године рад на овом предмету је интензивиран и тада долази до конкретнијег продора истражних органа у криминалну групу и прикупљања необоривих доказа, на бази којих је испланирана оперативна акција спроведена 12.9.2012. године.

У наведеној акцији на подручју цијеле Босне и Херцеговине, уз учешће више од три стотине полицијских службеника СИПА-е, МУП-а РС, МУП-а Кантона Сарајево и Полиције Брчко дистрикта, извршено је 28 претреса објеката, те су слободе лишена 22 лица, која се доводе у везу са извршењем кривичних дјела убиство Бориса Говедарице, Влатка Мачара, Милана Влашкића и Рада Магазина, покушај убиства Ђорђа Ждрала, разбојништво ПБС Банка и БХ Пошта, изазивање опште опасности, прање новца и других кривичних дјела дефинисаних кривичним законима БиХ и ентитета.

Накнадним активностима полицијских службеника СИПА-е, МУП-а РС и МУП-а Кантона Сарајево, у сарадњи са Тужилаштвом БиХ, лишено је слободе још десет лица, те је расвијетљено кривично дјело убиство Зорана Голуба у Источном Сарајеву и кривично дјело разбојништво над транспортом новца „Pavlovic International Bank“ у Хан Пијеску и пословници „Нове Банке АД Бијељина“ у Источном Сарајеву.

Напомињемо да је организована криминална група Дарка Елеза дуги низ година дјеловала на подручју Босне и Херцеговине и земаља региона, свакодневно вршећи бројна кривична дјела, на основу чега су стекли велику имовинску корист, што им је омогућило остваривање утицаја на структуре власти, од локалног до државног нивоа, на појединце из полицијских институција и медија, те је претворило у једну од најорганизованијих криминалних група у региону и шире. Ова криминална група је сваким даном јачала, истичући се у суровости и бескрупулозности и пријетила да се издигне изнад система, те нанесе озбиљне посљедице по безбједност грађана и друштва у цијелини.

Суд Босне и Херцеговине потврдио је 4.9.2013. године оптужницу у предмету Дарко Елез и други. Важно је истаћи да је овом оперативном акцијом СИПА-е задат неиздржив ударац организованом криминалу на подручју Босне и Херцеговине, те је разбијена највећа криминална група у постдејтонској Босни и Херцеговини.
 

Хронологију догађаја погледајте овдје.